איך מייעלים את מיחזור הפלסטיק – המשימה החשובה של מדינת ישראל לשנים הקרובות
מתי בפעם האחרונה צרכתם מוצרים מפלסטיק? אם תביטו סביב תגלו שהחיים שלנו גדושים במוצרים מחומר זה – בקבוקים, שקיות, רהיטים, צעצועים.
על פי נתונים, בכל שנה מיוצר יותר מ -380 מיליון טון פלסטיק ברחבי העולם ולרוע המזל רק כ-16% מפסולת זו ממוחזרת. השימוש בחומר הוא בעיקר בשל תוחלת החיים הארוכה והעלות הזולה שלו. המשמעות היא יותר פסולת של חומר זה, שזמני ההתכלות והפירוק שלו ארוכים מאוד – לבקבוקים ולשקיות מחומר זה לוקח מאות שנים להתכלות ולסוג הקשיח אפילו אלף שנים עד שהוא מתכלה.
ההתכלות האיטית יחד עם הצטברות הפלסטיק במזבלות או באתרי הטמנה גורמים לזיהום משמעותי, חלקו מגיע לאוקיינוס ומחלחל למים ועשוי לפגוע בסביבה ובבריאות האדם.
הפסולת מזהמת את האדמה והמים. החומר מזיק למערכת האקולוגית – הורג בעלי חיים ימיים במידה והוא מושלך לאוקיינוס ויכול לחלחל גם למי השתייה שלנו.
השלכת פלסטיק וגם שריפתו מזיקים מאוד לסביבה ולכל זה נוספת הבעיה שלא כל מוצר מחומר זה ניתן למחזור. עם זאת, בשנים האחרונות עת גברה המודעות למיחזור של חומר זה, צרכנים רבים יודעים כבר להבדיל בין מוצרי פלסטיק שניתנים למיחזור בין אלה שלא ומנסים לקחת חלק במאמץ הלאומי והעולמי למיחזור של חומר גלם זה. כך למשל, סוגים של פלסטיק שניתנים למחזור הם: פוליסטירן, פוליפרופילן, אריזות ויניל,ופוליאתילן בצפיפות גבוהה ועוד.
מדוע למחזר פלסטיק?
מיחזור של פלסטיק מאפשר לצמצם את ייצור החומר כל פעם מחדש וכך לחסוך בדלקים מאובנים שאינם מתחדשים, להפחית את כמות הפסולת ואת פליטת הגזים במיוחד פחמן דו חמצני. המיחזור של החומר גם מסייע בכלכלה העולמית ובחיסכון, הפחתת קרקע להטמנה וקידום ותמיכה בשימור הסביבה.
על פי נתונים, מיחזור טון אחד של פלסטיק חוסך 7.4 מטרים מעוקבים של שטח הטמנה. כמו כן, יש לזכור שמשאבי הטבע הם לא בלתי נדלים אלא כן מוגבלים ומחזור פירושו הפחתת שימוש במזהמים ומשאבים כמו נפט, גז טבעי, מים ופחם מהם מייצרים מוצרים מחומר גלם זה.
כיצד ממחזרים? מפינוי ועד גריסה
ראשית, חשוב להפריד את מוצרי הפלסטיק מיתר החומרים ושנית, יש להעביר אותם בצורה מרוכזת ומאורגנת לפח אשפה או למתחם ייעודי למוצרים מחומר זה. משם המוצרים כבר יעברו למיחזור מקצועי כאשר המוצרים השונים ממיונים, עוברים ניקיון משמעותי, נגרסים וממוחזרים במחדש בהתאם לחומר הכימי מהם הם עשויים.
תהליך המיון הוא קריטי על מנת להחליט האם לגרוס את הפלסטיק לפתיתים. לאחר המיון הפלסטיק נגרס או מגורען הוא נשטף, מיובש ומופרד ועובר לפורמט של כדורים המופצים ליצרנים כך שהם יוכלו ליצור מהחומר הממוחזר מוצרים חדשים.
כיצד המודעות למיחזור תשפיע על עלויות מוצרי נייר חד פעמיים?
ההבנה של חשיבות תהליך מיחזור באה לידי ביטוי גם בעלויות הגבוהות יותר של מוצרי פלסטיק מבעבר ובמיוחד התייקרות של מוצרים חד פעמיים בעקבות המודעות לנזק שצריכתם עשויה לגרום.
בישראל השימוש במוצרים חד פעמיים בפיקניקים וחגים גבוה מאוד ולכן, ההתייקרות של מוצרים אלה היא חלק בלתי נפרד מהמאבק בהצטברות של החומר בשילוב הגברת המודעות למיחזור, כולל התייחסות ללימוד הנושא בבתי הספר ועד הרצאות בנושא לכלל האוכלוסייה, הצבת סלי מיחזור לפלסטיק והנגשתם באזורים גיאוגרפיים רבים.
חשוב מאוד לשלב את מיחזור המוצרים מחומר גלם זה כחלק מאורח החיים ובמקומות בהם צורכים חומר זה בכמויות גדולות במיוחד מומלץ לפנות לחברה המתמחה בפינוי ואיסוף לצרכי מיחזור, כך שתדעו שהפלסטיק שלכם בידיים הטובות ביותר ותיהנו משירות מקצועי ומסור.