איך עובדות מערכות כיבוי אש?
מיגון מאש קריטי להגנה של סביבת מגורים ובית עסק וקיימות תקנות בטיחות אש כולל הקפדה על מערכות כיבוי אש הנדרשות במבנים. הסיכון גובר ככל שהמבנה גבוה ולכן נקבעים מראש סידורי בטיחות אש ובכל מקרה, על מנת לקבל טופס 4 או רישוי לפעילות בית עסק יש לעמוד בקריטריונים של מערכות כיבוי אש על מנת לעמוד בדרישות כבאות אש.
אילו מערכות בטיחות מפני אש קיימות וכיצד פועלות?
היום קיימות מערכות כיבוי אש מתקדמות, כשחלק בלתי נפרד מפעילותן הוא זיהוי וגילוי אש וכיבוי האש מהר וביעילות ככל שניתן.
המערכות כוללות, בין היתר, ממטרות, ערפל מים, מערכות כיבוי מבוססות קצף, ציוד לאזעקת אש. יש מיגון אש פאסיבי כמו דלתות ומיגון אקטיבי כמו ממטרות.
המערכות פועלות בדרכים שונות וכוללות גלאי אש, כך שאם המערכת מזהה שריפה, עשן או פליטת פחמן דו חמצני, היא מעוררת את הגלאי שמפעיל את מערכת הממטרות לכיבוי האש בצורה אוטומטית.
מערכות רבות כוללות ספרינלקרים במידה והן מבוססות על צינורות מים במבנה בעקבות ההתרעה על אש. הספרינקלרים מתיזים מים על פי תנאים שנקבעו והוגדרו מבעוד מועד.
בעידן הנוכחי עם הפיתוחים הטכנולוגיים ניתן למצוא גם מערכות כיבוי אש המדכאות אש על ידי הורדת החמצן בחלל או מדכאות אש באמצעות ספיגת חום.
המערכות מותקנות בצורות שונות בפתרונות המותאמים לסוג המבנה וכמובן, גודל החלל והתכנון האדריכלי שלו. למשל, בסביבה בה אין בני אדם אלא סביבה לוגיסטית למשל, ניתן להתקין מערכות המבוססות על גז על מנת להימנע מגרימת נזק לציוד היקר שמאוחסן בחלל בעת זיהוי פריצת אש או התקלחות.
לרוב צוות מיגון אש יבצע תרחישים שונים ועל פי התרחישים הללו ימליץ וייעץ אילו מערכות מיגון יתאימו לפי הצרכים והיכן למקם אותן כשכיום יש אפשרות לשלוט במערכות האלה אפילו מרחוק באמצעות הסמארטפון. מדובר במערכות מתוחכמות ומתקדמות בהתאמה אישית לצרכים.
מדוע חשוב לבצע בדיקות למיגון אש?
אין ספק שמערכות כיבוי אש חוסכות כסף ומגינות על תשתיות במיוחד רגישות המערבות ציוד יקר וכמובן, יכולות להציל חיים. אסור להתפשר על מערכות כיבוי אש וחשוב מאוד לערוך בדיקות מקצועיות למערכות כיבוי אש המבוצעות על חברות המתמחות בתחום על מנת להבין אם המערכת אכן פועלת כראוי ועומדת בתקנים המחמירים ובסטנדרטים הגבוהים ביותר להגנה על המתקן – בניין, חדר שרתים ועוד.
יש לבדוק את סוגי המערכות לפחות פעמיים בשנה על מנת לוודא שהן עובדות גם לאחר שהתקבל אישור למערכת ולבחון שהן אכן מתוחזקות כראוי ויכולות לפעול כמתוכנן במיוחד לאור השימוש במערכות המורכבות היום מחלקיקים רבים.
אילו בדיקות מבוצעות במסגרת מיגון אש?
בדיקות מערכות אש מוצעות בהתאם לצרכים ולעמידה בתקנות. למשל, בדיקת מערכת כיבוי אש בגז לפי ת"י 1597 ותקן 2001 NFPA אשר מטרתה לבחון כיבוי אוטומטי בלוחות חשמל וחדרי שרתים או בדיקות כמו בדיקת מערכת כיבוי אש בארוסול לאזורים שאינם מאוכלסים כמו חדרי שרתים או חדרי שנאים ומעבדות שונות. כמו כן, ישנן בדיקות שמיועדות לבדיקת מערכות גילוי אש ועשן לגלאים עצמם כולל בחירת מיקומם, אופן התקנתם, בדיקת כל אביזר במערכת והדיווח לרכזת, בדיקת החייגן והפעלת מערכות נלוות כמו מתזים, מערכת כריזה ועוד.
חשוב שהבדיקות יבוצעו בהתאם לדרישות כבאות האש המחמירות ביותר על ידי צוותים מיומנים ומנוסים בין אם מדובר במערכות הפועלות על מים ובין אם במערכת כיבוי אש על כימיקלים יבשים לרבות ביקורות תקופתיות על מנת שתדעו שהמבנה שלכם ממוגן היטב והמערכות אכן יפעלו כמו שצריך בזמן אמת.