איך ניתן לקבל תו נכה ?
אנשים רבים מוצאים את עצמם במהלך החיים בעקבות תאונה, פציעה קשה, פרוצדורה רפואית ועוד במצב של נכות שמשנה את חייהם לחלוטין. הקושי הוא רב והאתגרים גדולים – בהתניידות ובביצוע המטלות היומיומיות.
חשוב מאוד לדעת מהן הזכויות וההטבות שמגיעות למי שמוגדר כנכה או בעל אחוזי נכות כפי שנקבעו על ידי ביטוח לאומי וניתן להגיש בנפרד גם בקשה ייעודית לקבלת תו נכה כאשר התג מתייחס בעיקר להסדרי חנייה ונסיעה ונקבע בהתאם לצרכים של מחזיק התו.
תו נכה מקנה מגוון זכויות רבות בהתאם לסוג התו. סוגי התגים נחלקים לתג נכה רגיל, תג לנכה על כיסא גלגלים, תג נכה רגיל מטעם משרד הביטחון ותג נכה על כיסא גלגלים מטעם משרד הביטחון.
מדוע כדאי לנסות ולהשיג תו נכה?
התג יכול להקל מאוד על ההתנהלות היומיומית וגם לחסוך כסף (למשל, להגיע לטיפולים רפואיים בלי צורך לחפש חנייה או לשלם סכום גבוה על חנייה).
כך למשל, הוא מקנה נסיעה בנתיבים ציבוריים במרכזי הערים. כמו כן, בעלי תו אינם נדרשים לשלם חנייה במקומות ציבוריים בהם הגישה היחידים אליהם לאדם בעל מוגבלות היא באמצעות חנייה במקום ציבורי הכרוכה בתשלום.
בכל הנוגע לחנייה, בעלי תו יכולים לרוב להחנות למקומות המסומנים לפריקה וטעינה, לחנות בכחול לבן ללא תשלום בחנייה השמורה לנכים. על פי תקנות תכנון ובנייה, בכל בניין מגורים ישנן הקצאות לחניות נגישות.
בנוסף, חשוב לדעת שאגרת הרישוי היא מופחתת בגובה של 27 שקלים וניתן אפילו לנסות לקבל החזר בצורה רטרואקטיבית של החלק היחסי מאגרת הרישוי ששולמה במלואה לפני מועדת קבלת התג. אם עסקינן בתדלוק – בעלי תג פטורים מתשלום אגרת תדלוק ולא ניתן גם לגבות מהם תוספת עבור תדלוק בשבתות, חגים, לילה. הם גם זכאים להנחה קבועה בתחבורה הציבורית.
למי מגישים בקשה להשגת זכאות?
כדי לקבל תו חנייה יש להגיש בקשה ליחידה לטיפול במוגבלי ניידות במשרד התחבורה וניתן להגיש את הבקשה אם אתם סבורים שמגיע לכם לקבל תו או הקלות, כמו למשל, בעקבות מחלה, אפילפסיה, טרשת נפוצה, שיתוק, לקות ראייה, השתלת איברים ועוד.
יש לדאוג מראש לאישורים הנדרשים תלוי בסוג הנכות. לדוגמא: מוגבל ניידות הזקוקים לרכב כאמצעי תנועה צריכים לצרף אישורים רפואיים עדכניים משלושת החודשים האחרונים להגשת הבקשה בעוד בעלי עיוורון צריכים לוודא שישנו אישור בנושא ממשרד הרווחה המועבר באוטומטיות למערכת משרד הרישוי וכדומה.
יש למלא טופס ייעודי על מנת לקבל הקלות בחנייה ובתחבורה – טופס בקשה לקבלת תג חניה לנכה ופטור מאגרת רישוי כפי שניתן להוריד מאתר משרד הרישוי.
בטופס זה יש למלא את כל הפרטים האישיים, לצרף צילום של תעודת זהות וצילום של רישיון רכב, מסמכים רפואיים ומסמכים המעידים על בעיה רפואית עם חותמת רופא (אישור מביטוח לאומי על אחוזי נכות אינו מספיק לקביעת זכאות לתג נכה), צילום המחאה על שם הנכה או בן/בת הזוג/ אפוטרופוס וכן פרטי חשבון בנק לקבלת החזרה אגרה במידה ועומדים בתנאים הנדרשים.
מתייעצים – מגישים ואולי מקבלים תו נכה
חשוב לדעת שהנכה עצמו צריך לחתום על הטופס ובתהליך נבדקת גם נושא הכשרות הרפואית בנהיגה. ניתן לעדכן רק עד 2 כלי רכב לתג והגשת בקשה חדשה בדואר ישראל מטופלת תוך 60 ימים, אך ניתן להגיש גם בקשה מקוונת שעתידה להיות מטופלת תוך 30 ימים.
אל תוותרו על זכאותכם! כדאי לברר מראש את מידת הזכאות עם גורם שמבין בנושא על מנת להיערך מראש מהבחינה הפרוצדוראלית עם הטפסים והניירת ולקבל גם ליווי ועזרה במילוי והגשת הבקשה להגברת סיכוי קבלת התו.